Jump to content




Photo
- - - - -

Bagaimana cara mengatasi masalah uban pd rambut?


  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 Adamantium

Adamantium

    SUB LIEUTENANT

  • M-Active
  • 705 posts
43
Good
  • Gender:Male
  • Status:Single
  • Location:kota bharu, kelate
  • Occupation:wireman nil
  • Interests:chargeman

Posted 25 October 2012 - 01:55 AM

Assalamualaikum geng dan selamat sejahtera..

Aku nak mintak pendapat nih, mcm mana cara kita nak menghilangkan atau mengurangkan masalah uban, masalah ni terjadi pada kawan aku, umur baru 19 tahun, tapi uban dah banyak pada bahagian belakang kepala, ada tak sapa sapa otai pasal rawatan moden @ tradisional..? :Rose:

Janganlah suh gi wat rawatan kat yun nam hair care ke.. Cara lain laa geng!! :P :59793962:

Terima Kasih. :Anniversaire_21:

#2 TengkuDuan

TengkuDuan

    REAR ADMIRAL

  • Super Mod
  • 3,921 posts
338
Very Good
  • Gender:Male
  • Status:Single
  • Location:Gua Gunung Senyum
  • Occupation:Mengira Untung

Posted 25 October 2012 - 07:48 AM

..lau muda dah beruban tu lebih pada faktor genetik atau kekurangan vitamin/zat oleh badan

1.boleh dye je rambut..lau nak dye tu, aku syorkan Noni black hair magic ..byk member pakai, hasil dia leh tahan 2-3 bulan..cari la kat kedai jamu dan kesihatan, atau order online..(bukan nak promote ni.. :) )

Posted Image

2.cara tradisional, masak santan ngan daun kari ( tumbuk halus ) sampai kuar minyak..lumur minyak tu kat rambut.buat la 2-3 kali seminggu..

ps; kawan ko ke ko ni adam :Thinking:

Edited by TengkuDuan, 25 October 2012 - 07:48 AM.


#3 Nakedevil

Nakedevil

    VICE ADMIRAL

  • Admin
  • 8,176 posts
222
Very Good
  • Gender:Male
  • Status:In a Relationship
  • Location:KLIA
  • Occupation:Duk senyap2.. huhuuuh

Posted 25 October 2012 - 11:52 AM

Sebut pasal uban... aku dah leh rasa kepala aku mcm Hassan Merican lak dah.. dah mula nak penuh... uhuuhuh

#4 soso36

soso36

    SUB LIEUTENANT

  • M-Active
  • 926 posts
19
Neutral
  • Gender:Male
  • Status:Single
  • Location:Puncak tertinggi di Malaysia
  • Occupation:tukang komen separuh masa
  • Interests:yihaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Posted 25 October 2012 - 12:24 PM

uban baru ada sehelai, ok lagi tu :D

#5 mattzzx

mattzzx

    LIEUTENANT

  • M-Senior
  • 9,383 posts
184
Very Good
  • Gender:Male
  • Location:malaysia
  • Occupation:Insurance

Posted 25 October 2012 - 04:49 PM

Kalau sapu inai di rambut berkesan tak?? :Thinking:

#6 KedaiBuku

KedaiBuku

    ACT SUB LIEUTENANT

  • M-Active
  • 225 posts
7
Neutral
  • Gender:Male
  • Location:Kedai Buku Tudor's
  • Occupation:Tokei Kedai

Posted 25 October 2012 - 08:56 PM

Kalau sapu inai di rambut berkesan tak?? :Thinking:


inai macam dye je ..bila dah habis dye, timbul ada balik

#7 mattzzx

mattzzx

    LIEUTENANT

  • M-Senior
  • 9,383 posts
184
Very Good
  • Gender:Male
  • Location:malaysia
  • Occupation:Insurance

Posted 28 October 2012 - 11:44 AM

Kalau guna dye sah tak untuk buat sembahyang? :Thinking:

#8 sirna

sirna

    MIDSHIPMAN

  • M-One
  • 60 posts
1
Neutral
  • Gender:Male
  • Status:Married
  • Occupation:Technical

Posted 28 October 2012 - 06:38 PM

Kalau guna dye sah tak untuk buat sembahyang? :Thinking:


Kalau guna dye xda masalah asalkan dye tu tak melekit mcm getah kt rambut.....ceramah UAI. :)

#9 kaizer

kaizer

    SUB LIEUTENANT

  • M-Active
  • 936 posts
9
Neutral
  • Gender:Male
  • Status:Single
  • Location:Port_Land
  • Occupation:Full Time Killer!!!

Posted 30 October 2012 - 09:17 AM

aku lak kat rambut kureng tp kat misai pulak yg banyak tumbuh uban,
nak cukur malas nanti takut jadik lain plak muka aku... :Thinking:

#10 mattzzx

mattzzx

    LIEUTENANT

  • M-Senior
  • 9,383 posts
184
Very Good
  • Gender:Male
  • Location:malaysia
  • Occupation:Insurance

Posted 30 October 2012 - 12:18 PM

Fakta Rambut Uban

Rambut uban, rambut putih, hilangkan rambut uban, hitamkan rambut, petua hilangkan uban, petua hitam rambut, produk rambut botak, rambut bermasalah, cara mengatasi uban, uban rambut, hilangkan uban rambut, masalah uban, tonik rambut, ubat uban, kesan uban, rambut putih, tumbuh rambut putih, krim uban, mengubati uban, cegah uban, rambut rosak, warna putih, penyubur rambut, inai rambut uban, lelaki rambut uban, rawat rambut uban, permukaan kulit, black hair series, rambut menyerap melanin, sel pigmen, pabrik rambut, bonggol, atasi uban, vitamin, B12, susu, telur, daging berwarna merah, inai rambut putih, jaga uban, foto rambut uban, gambar uban kepala, kepala uban


Penyebab uban

Rambut putih atau uban pada usia lanjut memang tidak dapat dielakkan. Uban sering dianggap sebagai karakteristik orang yang sudah lanjut usia. Namun, jika muncul pada usia muda, Anda perlu memeriksa lebih lanjut agar rambut putih tidak memenuhi kepala Anda.

Rambut putih tidak berarti sudah mati. Semua bagian rambut yang ada di kepala sebenarnya sudah mati. Rambut yang hidup berada di bawah permukaan kulit dan disebut bonggol. Bonggol berfungsi sebagai pabrik rambut. Sewaktu rambut terbentuk oleh pemisahan secara cepat sel-sel di dalam bonggol, rambut menyerap melanin, yang diproduksi oleh sel pigmen. Jika sel pigmen berhenti memproduksi melanin, rambut akan menjadi putih.

Pada saat anda stres, tubuh akan mengeluarkan hormon yang mengambil vitamin B12 yang ada pada tubuh sehingga mengganggu produksi pigmen rambut dan menyebabkan rambut memutih.

Faktor lainnya adalah karena faktor genetik atau karena faktor keturunan, kelainan imunitas tubuh, kelainan metabolisme, atau akibat penggunaan zat kimia yang terdapat pada cat rambut, atau shampo bersulfur. Zat kimia tersebut meresap ke pori-pori rambut dan mengganggu terbentuknya warna hitam pada rambut.


Cara mengatasi uban

Mengkonsumsi makanan yang banyak mengandung vitamin B12 karena vitamin ini dapat mencegah timbulnya uban. Anda dapat menemukan vitamin ini pada susu, telur, atau pada daging berwarna merah.

Merokok juga diduga dapat menyebabkan rambut putih. Maka menghentikan kebiasaan merokok dapat menjadi solusi.

Beberapa orang menyuntikan melanin untuk membuat rambut tidak menjadi putih.

Edited by mattzzx, 30 October 2012 - 12:19 PM.


#11 Adamantium

Adamantium

    SUB LIEUTENANT

  • M-Active
  • 705 posts
43
Good
  • Gender:Male
  • Status:Single
  • Location:kota bharu, kelate
  • Occupation:wireman nil
  • Interests:chargeman

Posted 31 October 2012 - 05:43 PM

2.cara tradisional, masak santan ngan daun kari ( tumbuk halus ) sampai kuar minyak..lumur minyak tu kat rambut.buat la 2-3 kali seminggu..

ps; kawan ko ke ko ni adam :Thinking:

yg no 2 nih kurang paham skt TD, mcm mn nih, masak santan yg daun karinya telah ditumbuk halus ke?
ke rendam jer daun santan pastu baru tumbuk halus, hehehe sori, sy ni benak skt..


p/s: kawan laaa, hehe :)

#12 TengkuDuan

TengkuDuan

    REAR ADMIRAL

  • Super Mod
  • 3,921 posts
338
Very Good
  • Gender:Male
  • Status:Single
  • Location:Gua Gunung Senyum
  • Occupation:Mengira Untung

Posted 01 November 2012 - 12:12 AM

yg no 2 nih kurang paham skt TD, mcm mn nih, masak santan yg daun karinya telah ditumbuk halus ke?
ke rendam jer daun santan pastu baru tumbuk halus, hehehe sori, sy ni benak skt..


p/s: kawan laaa, hehe :)


daun kari ditumbuk hancur2..pastu masukkan dlm santan yg sedang dimasak ..tunggu sampai kuar minyak :)




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users