Jump to content




Photo
- - - - -

ASB vs AHB


  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 Rmualdo

Rmualdo

    LIEUTENANT

  • M-Senior
  • 1,425 posts
1
Neutral
  • Gender:Male
  • Status:Single
  • Location:Somewhere in Hell
  • Occupation:Student
  • Interests:Life Always Boring..<br />MICET

Posted 06 December 2010 - 12:24 PM

Salam.

Aku tertanya2 la pasal AHB dan ASB ni.

1. Apa benda tu AHB?
2. Apa beza dia dengan ASB?
3. Apa rate dia? Dengar citer, kalau dah rugi dalam AHB ni, memang rugi kaw2. btl ke.

#2 Nakedevil

Nakedevil

    VICE ADMIRAL

  • Admin
  • 8,176 posts
222
Very Good
  • Gender:Male
  • Status:In a Relationship
  • Location:KLIA
  • Occupation:Duk senyap2.. huhuuuh

Posted 06 December 2010 - 01:06 PM

Salam.

Aku tertanya2 la pasal AHB dan ASB ni.

1. Apa benda tu AHB?
2. Apa beza dia dengan ASB?
3. Apa rate dia? Dengar citer, kalau dah rugi dalam AHB ni, memang rugi kaw2. btl ke.


Gud topik boy... tapi aper yg aku taip nih mungkin x jawab soklan ko kut.. hehheh...

Org kat Malaysia nih semua nak ikut murah mcm kat luar.. Minyak murah n aper2 je la... minyak naik... semua bising.. tapi yg bagus minyak nih naik turun... tapi hartanah kat Malaysia nih x der istilah turun2 pun...

Turun2 kat Malaysia nih biler tempat tu x laku or jauh dari keperluan org... tu aku x nak citer.. yg aku nak citer n x puas hati... naper kat US n kat Eropah leh ada waktu nilai hartanah merosot tapi kat sini x der?

point aku nih... bkn sebab x laku... tapi sebab ekonomi.. kat luar sana... kalo ekonomi down... nilai hartanah pun down... sebab kuasa @ keperluan org tuk beli kurang sebab kewangan... tapi kat sini... ekonomi merosot ke... kegawatan ekonomi ke... harga mcm tu gak mahal... walaupun duk ceruk kampung mana tah.. Penang x yah cakap la...

Tu sebab kat luar biler ekonomi jatuh... org x jadi nak jual hartanah sama ada rumah or tanah.. sebab rugi... sini? alahai... tokey duk kata makin mahal sebab kos nak buat tinggi... kat luar ramai org duk tunggu masa ekonomi prob... biler ekonomi nak pulih je... sakan org membeli... sini? masa ok pun seksa... masa ekonomi prob lg la seksa....

yg buat aku bengang sgt2... siap ada menteri leh cakap harga hartanah kat Malaysia stabil n x terganggu ngan masalah ekonomi... just mahal biler ada masalah...

BULLSHIKK.. org masa ada masalah ekonomi la org nak cover biz janji jalan... ni x... makin nak untung n cover rugi yg duk dpt...

TU SEBAB AHB LEH WUJUD... nilai x kaco sgt pun... setakat lari RM20-30 kaki persegi... aper nak terasa... kat Malaysia femes ayat nih... nak murah gi kawasan baru bukak... nak mahal gi kawasan top2... kita tu je cara nak beli... kat luar... nak murah gi kawasan baru bukak n tunggu masa nak pulih gawat... nak mahal gi kawasan top2 n masa ekonomi tgh cun abis.... yg kita... ekonomi cun x cun... yg mahal tetap mahal... yg murah makin duk nak mahal... alasan cost brg2 mahal... cehhh padahal siap untung n cover rugi lg...

bab nih rakyat n org2 politik x ambik kisah pun.. sebab org ramai pun suka... beli je... tunggu 1 thn jual lg mahal... gawat x gawat... still leh untung... just kene pandai plan je... x yah nak pening2 tunggu time cantik nak lelong tanah... setakat beza 20k 30k 1 bidang tanah... saper kisah... kalo leh nak pukul 1 or 2 kali ganda untung....

#3 Nakedevil

Nakedevil

    VICE ADMIRAL

  • Admin
  • 8,176 posts
222
Very Good
  • Gender:Male
  • Status:In a Relationship
  • Location:KLIA
  • Occupation:Duk senyap2.. huhuuuh

Posted 06 December 2010 - 01:17 PM

Salam.

Aku tertanya2 la pasal AHB dan ASB ni.

1. Apa benda tu AHB?
2. Apa beza dia dengan ASB?
3. Apa rate dia? Dengar citer, kalau dah rugi dalam AHB ni, memang rugi kaw2. btl ke.


Ok nih aku jawab soklan ko....

1. Investment in Properties... kira nye ko melabur dlm bab3 tanah, perumahan n banggunan... n dieorg buat biz dari modal ko beli tanah n buat umah... untung tu die bg kat korang balik... sebab nilai hartanah kat Malaysia nih x yah risau... gawat mcm ne pun... nilai x jatuh teruk mcm kat luar...

2. ASB tu jenis investment gak... die lg terbukak... PNB leh invest duit ko dlm mcm2 sektor... education ke, properties ke, medical ke, plantation ke n aper2 je... tapi AHB lak die tumpu kat hartanah je..

3. rate? ari tu berita die kata jaminan pulangan dlm 5-6% x salah aku... rugi dlm Saham jenis Amanah x ketara... sebab die under gomen... so far x pernah lg PNB x leh bg interest kat investor dieorg kan... ASB pun leh rugi kaw2... tapi bab hartanah kat Malaysia nih memang untung... sebab die naik je tau... duk naik sakan.. tanpa org sedar... kalah minyak... kalo minyak org bising sebab ari2 guna... tanah org x sedar... walaupun tu lg penting dari minyak... die nak turun cukup seksa.. utk Malaysia la... hahahahahhaha

#4 alongeasy

alongeasy

    LIEUTENANT

  • M-Senior
  • 1,355 posts
33
Good
  • Gender:Male

Posted 06 December 2010 - 01:45 PM

Sekarang ni masih praktikal lagi ker kalau nak simpan dalam Amanah Saham spt ASB tu? Dengan kadar ekonomi tak tentu. Kadar minyak asyik naik jer. Maner ader duit nak simpan? Kalau ader pun lebih beraper leh dapat untung semula kalau faedah semasa di kira dalam SEN dan bukan dalam PERCENT?

Aku cumer percaya kalau korang masuk ke FUND. Pasal FUND biaser bagi dalam PERCENT dan kadar minimum pun leh jejak 10% - 15%. Jadi kalau simpanan tu ader lam 10K, senang2 hujung tahun ader faedah 1K - 1.5K. Banyak tu.

AHB??? Aku tak yakin orang tempatan kita leh buat duit. Kecuali di beli kerajaan atau di jual kepada bangsa asing.

#5 Nakedevil

Nakedevil

    VICE ADMIRAL

  • Admin
  • 8,176 posts
222
Very Good
  • Gender:Male
  • Status:In a Relationship
  • Location:KLIA
  • Occupation:Duk senyap2.. huhuuuh

Posted 08 December 2010 - 08:52 AM

Sekarang ni masih praktikal lagi ker kalau nak simpan dalam Amanah Saham spt ASB tu? Dengan kadar ekonomi tak tentu. Kadar minyak asyik naik jer. Maner ader duit nak simpan? Kalau ader pun lebih beraper leh dapat untung semula kalau faedah semasa di kira dalam SEN dan bukan dalam PERCENT?

Aku cumer percaya kalau korang masuk ke FUND. Pasal FUND biaser bagi dalam PERCENT dan kadar minimum pun leh jejak 10% - 15%. Jadi kalau simpanan tu ader lam 10K, senang2 hujung tahun ader faedah 1K - 1.5K. Banyak tu.

AHB??? Aku tak yakin orang tempatan kita leh buat duit. Kecuali di beli kerajaan atau di jual kepada bangsa asing.


Beza Fixed Deposit @ Unit Trust n Amanah Saham byk.... dari segi untung % pun antara sebab...

tapi yg membuatkan org yg income sikit x berani masuk sebab die base atas company tu... kalo company tu gulung... nasib la kalo leh dpt 80% modal lik... tapi Amanah Saham memang dijamin aper2 jadi dpt lik 100% jumlah yg kita masuk lik...

rasanye ada dah dulu aku post pasal FUND @ Fixed Deposit @ Unit Trust dlm nih... kene rajin cari balik... hehehehe...

AHB nih mcm bg modal kat org lain utk beli tanah... atau bahasa kampung beli share... heheheh... bab jual lik tu x yah tau kut... yg penting kita dpt untung n balik modal... heheheheh

#6 Rmualdo

Rmualdo

    LIEUTENANT

  • M-Senior
  • 1,425 posts
1
Neutral
  • Gender:Male
  • Status:Single
  • Location:Somewhere in Hell
  • Occupation:Student
  • Interests:Life Always Boring..<br />MICET

Posted 09 December 2010 - 07:06 AM

Ok nih aku jawab soklan ko....

1. Investment in Properties... kira nye ko melabur dlm bab3 tanah, perumahan n banggunan... n dieorg buat biz dari modal ko beli tanah n buat umah... untung tu die bg kat korang balik... sebab nilai hartanah kat Malaysia nih x yah risau... gawat mcm ne pun... nilai x jatuh teruk mcm kat luar...

2. ASB tu jenis investment gak... die lg terbukak... PNB leh invest duit ko dlm mcm2 sektor... education ke, properties ke, medical ke, plantation ke n aper2 je... tapi AHB lak die tumpu kat hartanah je..

3. rate? ari tu berita die kata jaminan pulangan dlm 5-6% x salah aku... rugi dlm Saham jenis Amanah x ketara... sebab die under gomen... so far x pernah lg PNB x leh bg interest kat investor dieorg kan... ASB pun leh rugi kaw2... tapi bab hartanah kat Malaysia nih memang untung... sebab die naik je tau... duk naik sakan.. tanpa org sedar... kalah minyak... kalo minyak org bising sebab ari2 guna... tanah org x sedar... walaupun tu lg penting dari minyak... die nak turun cukup seksa.. utk Malaysia la... hahahahahhaha


maksudnya, kalau kita invest kat tempat yang aslnya kampung, then kampung tu jadi maju, so kita untung ke?

Tapi kalau kampung/ tempat tu makin mundur, kita rugi lah ye?

#7 Nakedevil

Nakedevil

    VICE ADMIRAL

  • Admin
  • 8,176 posts
222
Very Good
  • Gender:Male
  • Status:In a Relationship
  • Location:KLIA
  • Occupation:Duk senyap2.. huhuuuh

Posted 09 December 2010 - 07:59 AM

maksudnya, kalau kita invest kat tempat yang aslnya kampung, then kampung tu jadi maju, so kita untung ke?

Tapi kalau kampung/ tempat tu makin mundur, kita rugi lah ye?


bkn.... ko bg modal kat AHB tu.. dieorg yg invest... ko duk senyap2 je x yah tau... yg iklan2 tu x yah cayer... hahaha

motif die sebenarnye bg modal kat kerajaan n PNB tuk ambik alih tanah2 yg nilai tinggi then buat pelaburan kat situ...

bkn ko bg modal then dieorg beli tanah tu n jual balik.. x der mcm tu...

mcm ASB Tun M buat utk beli asset2 Malaysia yg dimiliki oleh company luar... so AHB lak fungsi utk beli hartanah or banggunan yg nilai tinggi...

#8 amad_hantu

amad_hantu

    SUB LIEUTENANT

  • M-Active
  • 519 posts
0
Neutral
  • Gender:Male
  • Location:ukm

Posted 09 December 2010 - 04:36 PM

ASB,nilai aset x kan turun or fixed kt rm1.Kalau mutual fund lain,mmg dia citer untung persen2,capital gain,dan mcm2 gain lg.Tp dia juga ada capital loss.So kalau nk zero risk,quite nice profit,masuklah asb.AHB kita tgk performance dia dulu,if lebey tinggi dari ASB,of course bley masuk dua2.Lg satu yg best,tabung haji.Keuntungan dia dalam 5-5.5% setahun.Tp dia dh x payah bayar zakat simpanan pasal dia dah tlg bayarkan kalau compare tu ASB.Mcm ASB setahun kena 2.5% zakat simpanan yg perlu dibayar atas iniseatif sendiri.Tp ASB senang lah,kt mana2 pun bley keluar.Pejabat POS pun bley




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users